maandag 20 september 2010

Feestweek in San Carlos

Het is zo'n vijf dagen lang feest geweest in San Carlos en dat hebben we geweten! De herdenking van de onafhankelijkheidsdag op 14 september (1821) is de belangrijkste nationale feestdag van Nicaragua, die elk jaar met veel vlagvertoon wordt gevierd. Op die dag marcheren alle leerlingen van alle scholen in uniform naar het stadscentrum, waar dan nog allerlei activiteiten zijn, zoals een prijsuitreiking voor de beste leerlingen van elk schoolljaar. In het hele land zijn de scholen de rest van de week vrij en ook wordt er een aantal dagen niet gewerkt door een groot deel van de bevolking. In San Carlos duren de festiviteiten extra lang, want er is nog een internationale viswedstrijd die al voor de 50e keer wordt georganiseerd, er is een toeristische rallycross, er zijn allerlei missverkiezingen, met dit jaar voor het eerst een zogenaamde 'miss gay"-verkiezing, een noviteit in heel Nicaragua. De hele boulevard aan het meer is één groot terras met veel attracties en ambulante verkoop van ijsjes en allerhande etenswaren en het is er erg druk: vanuit de hele gemeente zijn de mensen hierheen gekomen.

Voor mij betekenen de feestdagen dat ik onverwachts een aantal dagen vrij heb; aan de andere kant maakt het meemaken, observeren en verslag uitbrengen van de feestdagen ook weer deel uit van mijn werk. In ieder geval is mijn ritme deze week het complete tegenovergestelde van dat van vorige week. In plaats van 's ochtends vroeg hardlopen op het vliegveld is het nu tot 's avonds laat dansen in de lokale discotheek, als alternatieve 'training'. San Carlos telt er inmiddels twee en op de laatste feestavond is er zelfs een live concert van de bekende Nicaraguaanse band Makoya. De hele boulevard is de dansvloer en er is meer frisse lucht dan in de discotheken.

de beste leerling draagt de vlag van Nicaragua
Na vier tot vijf dagen feesten is de rust redelijk wedergekeerd. Iedereen is uitgeteld en platzak - er wordt zelfs gezegd dat er eettentjes aan de boulevard zijn die hun handel hebben stopgezet tot het eind van de maand, omdat er toch haast geen klanten komen en ze het eten dan kunnen weggooien. Op naar de volgende feestdagen..

2 opmerkingen:

  1. Hehe, eindelijk gezien hoe je een reactie kunt plaatsen...met dank aan Anne.
    Meis, vanuit Nederland gefeliciteerd! Nog een feestje erbij!

    Liefs, M

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Ineke,

    Leuk om de verslagjes van jouw te lezen. Het geeft een aardig beeld van het leven in San Carlos. Wij volgen jouw weblog met belangstelling. Succes met alles en wij wachten vol spanning af wanneer je begint met de allemanseindje. Groetjes, Ton en José

    BeantwoordenVerwijderen